Beljenje zob in zasvojenost z beljenjem zob

Beljenje zob in zasvojenost z beljenjem zob

Zasvojenost z beljenjem zob je stanje, pri katerem gre za posameznikovo značilno ponavljajočo uporabo belilnih izdelkov za zobe z namenom, da se pridobi izrazito svetlo bela barva zob. Poleg tega da so zelo beli zobje videti nenaravno in lahko poslabšajo estetski videz oziroma videz, ki ga večina okolice dojema za normalnega in lepega.

Glavni problem je, da so rezultati lahko uničujoči za zdravje zob, saj lahko takšno ravnanje povzroča zobno erozijo. Prekomerna uporaba izdelkov za beljenje zob postopoma odstrani sloj sklenine na površini zob, kar povzroča nepopravljivo škodo za zobe in/ali dlesni. Zasvojenost z beljenjem zob je skoraj vedno povezana z zobno bolečino, saj zobje postanejo bolj občutljivi zaradi uničenja zobne sklenine in neprestanega draženja dlesni.

KAJ VAM LAHKO POMAGA DO BOLJ BELIH ZOB

Ogromno število ljudi, ki pride k zobozdravniku, si želi bolj bele zobe. Zobje, ki so čisti, torej brez zobnih oblog in madežev, delujejo bolj beli tudi brez invazivnejših zobozdravniških posegov (npr. beljenja, zobnih lusk, prevlek itd.).

Do bolj belih zob lahko pridete tudi z neinvazivno metodo, kot je denimo peskanje zob.

1.PESKANJE

Peskanje se izvaja s peskalnikom, ki je bil razvit za hitrejše in učinkovitejše čiščenje težko dostopnih zobnih področij v ustni votlini. 

S peskalnikom lahko hitro dosežete, da so vaši zobje videti bolj beli, saj temeljito odstrani vsa zunanja (površinska) zabarvanja vaših zob.

Peska se vsak zob posebej. Peskalnik proizvede tok stisnjenega zraka, ki nosi drobne topne delce sode bikarbone. Ti abrazivni delci so skupaj z vodo usmerjeni proti zobni površini skozi posebno šobo peskalnika. S sesalcem in aspiratorjem se lovi delce, ki pridejo iz peskalnika in odsesavajo vodo in slino iz ustne votline. Poseg je brezbolečinski in kratkotrajen.

PESKANJE ZOB SE PRIPOROČA MAKSIMALNO DVAKRAT LETNO.

Še nekaj nekaj nasvetov, kako povečati belino zobovja.

2. RDEČILA ZA USTNICE

  • Rdečilo za ustnice lahko naredi vaše zobe bolj bele, kot dejansko so. Izbirajte šminke z modrim podtonom, saj te najbolj izvabijo belino iz zob, ki so bolj rumenkasti. S šminko bakrene ali rjave barve lahko poskusite, če imate naravno bolj sive zobe.
  • Rdeče šminke. Kateri koli odtenek rdeče šminke, predvsem pa intenzivno rdeča ali temno rdeča, nevtralizirajo rumeno barvo zob. Katera koli rdeča šminka z modrim podtonom naredi zobe opazno bolj bele.
  • Šminke s svetlečim učinkom.
  • Šminke z modrim podtonom katere koli barve. Modri podton ustvarja kontrast, zaradi česar so zobje videti še bolj beli, kot so v resnici.
  • Šminke kožne barve. Takšne šminke so primerne le za tiste, ki imajo zobe naravno zares bele.
  • Svetlo roza šminke. Tudi te šminke so primerne le za naravno zelo bele zobe.
  • Oranžne šminke. Po oranžnih tonih naj bi sicer posegale le ženske svetle polti, kot so rdečelaske. Za blondinke je boljša šminka v barvi breskve.
  • Mat šminke. Poudarjajo nepravilnosti in madeže na zobeh.
  • Biserne šminke zobe na videz popolnoma obarvajo in so najslabša izbira.

 3. KOŽA IN OBLAČILA

Prav tako tudi temnejša oblačila prispevajo k večji belini nasmeha. Zato ženske, ki imajo svetle lase in kožo, težje poudarijo belino zob kot tiste, ki so temnejše polti in imajo temnejše lase.

TEMNEJŠA JE KOŽA, BOLJ BELI SO VIDETI ZOBJE.

4. PITJE VODE

Po jutranji kavi ali zaužitju hrane z močnimi barvili usta splaknite z vodo. S tem preprečite, da se barvila iz živil prilepijo na zobne obloge in ščasoma prodrejo v globino zob. Ne ščetkajte takoj po pitju, ker to odnaša minerale iz razmehčane sklenine.

PIGMENTI IZ HRANE SE PRILEPIJO NA MEHKE OBLOGE ZOB IN DAJEJO TEMNO BARVO.

5. ELEKTRIČNA ZOBNA ŠČETKA

Pomaga odstranjevati površinska zabarvanja zob. Ščetko držimo na vsakem zobu nekaj sekund, da lahko vibracije skupaj z zobno pasto učinkovito odstranijo madeže.