Koristne informacije

Koristne informacije

KAKO RAVNATI PRVI DAN PO PULJENJU ZOBA

PRVA URA PO POSEGU
Čvrsto držite gazo na rani, kamor vam jo je vstavil zobozdravnik po izdrtju zoba. Gaze ne premikajte in ne žvečite, saj mora ostati na istem mestu do ene ure po posegu, z namenom zaustavljanja krvavitve. Gazo nežno odstranite po eni uri kompresije. Če krvavitev še vedno vztraja, položite novo gazo na rano in držite nadaljnih 30 minut. Gazo lahko po potrebi ponovno zamenjate na 30-45 minut.


KRVAVENJE
Manjši sledovi krvavenja čez noč so normalni. Vstavite svežo gazo in ugriznite vanjo za 30-45 minut. Krvavenje ne sme biti intenzivno. Pogosto se to zgodi, kadar je gaza postavljena le med zobmi in ne izvaja pritiska na rano. Slabo pozicionirano gazo premaknite direktno na rano in čvrsto stisnite. Če krvavenje še vedno vztraja, pokličite v ordinacijo, obiščite dežurnega zobozdravnika ali se obrnite na oddelek za ušesa, nos in grlo (UKC Maribor).


PREHRANA
Prehranjujte se s polnovredno hrano, ki jo zlahka zaužijete. Sami boste najbolj precenili, kaj vam ustreza in kaj ne. Jejte na drugi strani od rane. Pomembno je, da se prvi dan po posegu izogibate vroči hrani in da ne uporabljate slamice prvih nekaj dni po puljenju. Privoščite si sladoled! Priporočljivo je, da se prvi dan omejite na bolj tekočo in mehko hrano (juhe, pudinge, jogurt, mlečne izdelke itd.). Najbolje je, da se izognete hrani, kot so oreški, sončnična semena, kokice in podobnim živilom, ker se lahko le-ta nalagajo v rani. V naslednjih nekaj dneh lahko postopoma prehajate na bolj trdo hrano. Pomembno je, da ne preskočite obrokov! Če redno jeste, se boste počutili bolje, pridobili boste več energije, imeli manj težav in tudi rana se bo hitreje zacelila. Če ste diabetik, vzdržujte običajne prehranjevalne navade ali upoštevajte navodila, ki vam jih je dal vaš zdravnik.

MASAŽA
Masirajte žvečno mišico. Med posegom so bila usta raztegnjena dlje časa, kar lahko privede do krča in miofascialne bolečine žvečne mišice - masetra. Prste postavite tik pred odprtino ušesa in na tem mestu masirajte mišico za hitrejše okrevanje.

OTEKLINA
Otekanje po izdrtju zoba je po oralno-kirurških posegih pogosto. Oteklino lahko zmanjšate s hladnimi obkladki (npr. hladilni gel ali vrečka z ledom zavita v brisačo), ki jih položite na lice na strani rane. To izvajajte na 20 minut prvi dan po puljenju. Nikoli ne polagajte toplih obkladkov na lice kot tudi ne ledu direktno na kožo.

BOLEČINA
Neugodje in bolečina sta po puljenju zoba ponavadi prisotni v manjši ali večji meri. Da ju zmanjšate, lahko pojeste protibolečinsko tableta (npr. Lekadol, Panadol, Ibuprofen, Nalgesin, Ketonal...). Ne jemljite Aspirina za zmanjševanje bolečine, ker pospešuje krvavenje. Najbolje je, da ga vzamete še preden popusti anestezija (injekcija), ki ste jo dobili za omrtvičenje zoba pred puljenjem. Na takšen način boste lahko bolje kontrolirali bolečino in bo praviloma manjša. Učinki protibolečinskih tablet različno delujejo na posameznike. Nekatere vrste tablet lahko jemljete po dve naenkrat v primeru, da je bolečina močna. Vedno preberite navodila o načinu jemanja tablet, ki so vam bila predpisana. Bolečina je ponavadi najmočnejša v naslednjih šestih urah po tem, ko lokalna anestezija popusti. Po tem času ponavadi ni več tako velike potrebe po protibolečinskih tabletah.

SLABOST
Slabost po oralno-kirurških posegih navadno ni običajna. Vzrok so lahko protibolečinske tablete. Da preprečimo ta stranski učinek, je bolje vzeti tableto skupaj z malo mehke hrane in veliko količino vode. V primeru slabosti, pijte dovolj vode in zmanjšajte uporabo tablet oziroma po potrebi pokličite v ambulanto. Coca cola naj bi tudi pomagala pri zmanjševanju slabosti.

OSTRI ROBOVI
Ob rani lahko občutite nekaj ostrih robov. To so kostne stene, ki so nekoč podpirale izpuljen zob. Občasno se lahko v naslednjih tednih izločijo majhni koščki kosti. Če vam povzročajo zaskrbljenost ali nelagodje, pokličite v ambulanto.

NAPOTKI ZA DRUGI IN TRETJI DAN PO PULJENJU

SPIRANJE UST

Nujno je, da ohranjate po posegu usta čista. 1/4 čajne žličke soli raztopite v kozarcu s toplo vodo (2 dcl) in nežno sperijte usta z delom raztopine, tako da v petih minutah uporabite celotno pripravljeno raztopino. Ponovite dva do trikrat na dan.

USTNA HIGIENA

Izvajajte redno ustno higieno po operaciji. Bolečina in oteklina morda ne bosta omogočali popolnoma vsakdanjega ščetkanja, vendar se po najboljših močeh očistite vaše zobe. Zobne obloge, ki bi se sicer zadrževale na zobeh, poslabšuejejo celjenje.
Zobna ščetka, ki vam lahko olajša prve dni po posegu, naj bo zelo mehka z veliko ščetinami.

TOPLI OBKLADKI

Na oteklino lahko polagate tople obkladke (steklenica z vročo vodo, vroče vlažne brisače, grelna blazinica) na 20 minut. To bo tudi pomagalo zmanjšati oteklino.

CELJENJE

Običajno zdravljenje po puljenju zob mora biti sledeče: prva dva dni po posegu sta na splošno najbolj neprijetna z običajno nekaj otekanja. Tretji dan bi moralo biti že bolje, čeprav oteklina še vedno vztraja, se običajno lahko začne uživati bolj raznoliko prehrano. V naslednjih dneh se stanje postopno in enakomerno izboljšuje. Če ne vidite nadaljnjega izboljšanja, pokličite v ordinacijo. 


ZAPLETI PO PULJENJU, KI ZAHTEVAJO OBISK ZOBOZDRAVNIKA
• Če krvavitev po posegu po tamponiranju s čisto gazo ne poneha (manjši sledovi krvi, tudi ponoči, so normalni).
• Če več kot 3 dni posegu še vedno čutite hude bolečine.
• Če imate še po 3 dneh po posegu visoko telesno temperaturo (nad 38 stopinj celzija).
• Če imate več kot 3 dni posegu še hujšo zaporo ust.
• Če več kot 3 dni posegu še vedno čutite občutek gnojenja.
• Če imate po 3 dneh kakršnekoli druge težave v zvezi s posegom.

Večinoma so težave po odstranitvi zoba minimalne. Če se po puljenju zoba soočate z bolečinami, otekanjem ali drugimi težavami in ne veste kaj storiti, pokličite v ambulanto in opišite težavo.

DODATNI NAPOTKI
V rano ne drezajte in je ne spirajte prvi dan po posegu, saj se tvori krvni strdek, ki ga ne smete odstraniti. Rana se celi belo rumeno, kar je normalno (ni gnojni izcedek).
Zobe ščetkajte nežno in posebej previdno zobe okoli rane. Prav tako ne kadite vsaj 48 ur po posegu, kar je velikega pomena pri hitrem celjenju brez vnetja.
Dve do tri ure po posegu anestetik še lahko deluje, zato v tem času pazite kako jeste (ne jejte trde hrane), ker lahko povzročite rane na mehkih tkivih.
Na dan posega in naslednji dan po posegu ne kadite in ne uživajte alkohola. Dihanje na usta lahko izsuši usta, zato se mu izogibajte.
Na dan posega in še naslednji dan je dobro, da počivate in se izogibate pretiranim telesnim naporom.

ZOBNE ŠČETKE PO KIRURSKIH POSEGIH
Po posegu se priporoča, da uporabljate mehkejše zobne ščetke z mehkimi in tankimi ščetinami, saj te ne morejo povzročiti poškodb. Mehke in tanke ščetine lahko učinkovito posežejo v rob dlesni in odstranijo škodljive bakterijske obloge.

V dnevih po puljenju zoba je zobna higiena prav tako zelo pomembna, saj kopičenje zobnih oblog otežuje dobro celjenje ran. 

NAVODILA PO ZDRAVLJENJU ZOBA, KO ODSTRANIMO ŽIVEC SAMEGA ZOBA (NAVODILA PO ENDODONTSKEM POSEGU)
Normalno je, da je po tem ko smo zobu odstranili živec zdravljen, torej po posegu, je zob nekaj časa občutljiv na ugriz, na pritisk v področju koreninskega vrška ali pa boli celo spontano. Bolečina običajno traja od nekaj dni do enega tedna in je z vsakim dnem manjša. V tem času lahko bolečino običajno dobro omilimo z analgetiki. Ob zobu se lahko v tem času pojavi manjša oteklina ali fistula, lahko je prisotna lahno zvišana telesna temperatura.

V primeru, da:
• bolečine tudi 1 teden po posegu ne minejo, so vse intenzivnejše in se jih z analgetiki ne da uspešno omiliti,
• ste tako zatekli, da težko odpirate usta, težko požirate ali celo težko dihate,
• imate telesno temperaturo več kot 38°C;
pokličite zobozdravnika, ki bo presodil, ali je potreben ponovni obisk v ambulanti.

Ves čas endodontskega zdravljenja zoba je potrebno:
• izogibati se grizenju na endodontsko zdravljen zob ter jesti mehkejšo hrano,
• nežno čistiti zdravljen zob s zobno ščetko, uporabo zobne nitke in interdentalnih ščetk pa v času endodontskega zdravljenja ob zdravljenem zobu odsvetujemo.

Endodontsko zdravljen zob je v času zdravljenja zaprt z začasno plombo, ki se lahko ob grizenju delno obrabi. V primeru, da je začasna plomba izpadla, pokličite pred naslednjim obiskom zobozdravnice.


NAVODILA ZA VZDRŽEVANJE ZOBNIH PROTEZ IN PRIVAJANJE NA NOVO PROTEZO


PRIVAJANJE NA PROTEZO


1. POTRPEŽLJIVOST
Potrpežljivost je v prvih dneh nošenja nove zobne proteze zelo pomembna. Pri večini pacientov traja doba navajanja samo nekaj dni, pri nekaterih pa je doba navajanja nekoliko daljša. Lahko traja tudi 1mesec. Na začetku je vsaka zobna proteza zaznana kot tujek. Ustnice, jezik in ličnice potrebujejo čas, da se navadijo na nove zobe. Navajanje na zobno protezo lahko olajšate tako, da jo čim več nosite. Pomaga tudi lizanje trdih bonbonov.


2. IZGOVORJAVA
Na začetku vam lahko izgovorjava določenih črk (šumnikov) povzroča težave. Svetujemo vam, da čim več govorite in berete na glas.


3. PREHRANJEVANJE
V prvih dneh svetujemo previdnost pri žvečenju, da se ne ugriznete v jezik ali sluznico. Priporočljivo je, da najprej uživate bolj mehko hrano, nato pa počasi preidete na bolj trda živila. 


4. ŽULJENJE PROTEZE
V prvih tednih je pojavljanje otiščancev na sluznici normalno. Čutite ga kot ostro bolečino na določenem mestu v ustih. Povzroča ga lahko predolg ali preveč izbočen del proteze. Takrat se zglasite v naši ordinaciji, kjer vam bo zobozdravnica prilagodila (pobrusila) protezo tako, da se otiščanec ne bo več pojavljal.

VZDRŽEVANJE PROTEZE

Z zobno protezo ravnajte previdno, saj se ob padcih lahko poškoduje in zlomi. Da bi preprečili takšne dogodke, jo med umivanjem držite nad zloženo brisačko. Operite in poščetkajte zobno protezo vsaj dvakrat dnevno z navadno milnico. Za čiščenje zobne proteze ne uporabljajte zobne paste, saj je le ta abrazivna in v protezi naredi mikroskopske prakse, ki nato pozročajo nabiranje plaka in zobnega kamna na zobni protezi. Za čiščenje uporabljajte mehko krtačko za nohte ali ščetko, ki je posebej oblikovana za čiščenje zobnih protez. Izogibajte se uporabi trdih zobnih ščetk, saj lahko le te protezo poškodujejo in obrabijo. Nežno poščetkajte celotno površino proteze. Čez dan je tudi priporočljivo protezo oprati pod tekočo vodo po vsakem obroku. Poleg milnice za čiščenje zobne proteze lahko uporabljate tudi tablete za čiščenje protez, ki imajo antibakterijski učinek ter pomagajo pri čiščenju plaka in madežev iz bolj nedosegljivih mest proteze. Pri čiščenju zobne proteze ne uporabljajte belilnih pripravkov, alkohola in razkužila za roke, saj lahko poškodujejo rožnati del vaše proteze.

Ko zobne proteze ne nosite, jo shranite v kozarcu vode ali raztopine za čiščenje protez zato, da se ne izsuši, razpoka ali spremeni obliko. Zobne proteze prav tako ne polagajte v vročo vodo, saj se lahko zvije. Protezo lahko nosite tudi ponoči med spanjem.

Tudi, ko imate protezo in v ustih nimate več zob, je potrebno redno obiskovati zobozdravnika. Svetujemo vam, da se oglasite vsaj enkrat letno, da preverimo stanje proteze, jo po potrebi očistimo in podložimo. Prav tako preverjamo stanje ustnesluznice in dlesni, za sledove bakterijskih ali glivičnih vnetij ter potencialnih prekancerogenih sprememb. Zobozdravnika obiščite tudi v primeru, kadar proteza ni več čvrsto pritrjena v ustih, če opazite razpoko v protezi, če proteza niha v ustih ali če se pojavijo bolečine pod protezo.