Implantologija

Implantološko protetiko je proces od faze vgradnje implantata do izdelave protetičnega nadomestka. Zobni implantat je pravzaprav titanski "vijak“, ki se vgradi v kost. Njegova dolžina in premer sta odvisna od strukture kosti čeljusti.

Protetična nadgradnja predstavlja del, ki omogoča vez med implantatom in prevleko. Služi nam kot sidro za protetični nadomestek – prevleko, most, prečko, polzilo.
 
Izguba enega zoba

  • Obstaja možnost izdelave porcelanske prevleke, ki se cementira na obstoječo suprastrukturo.
  • Druga možnost je izdelava porcelanske prevleke na vijačenje; vijak se privije direktno na implantat, luknja na prevleki pa se zapolni s kompozitnim materialom barve prevleke.

 

Izguba več zob

V tem primeru je potrebno vgraditi 2 ali več implantatov, ki nam služijo kot nosilci pri izdelavi fiksnega mostička. Takšen most se lahko cementira ali vijači.

Izguba vseh zob

FIKSNI zobni mostički na implantatih
Za idelavo fiksnega mostička je potrebno postaviti minimalno 6 implantatov v eni čeljusti, ki predstavljajo nosilce za 12-člensko konstrukcijo zobnega mostička.  

PROTEZA na implantatih

Predstavlja snemno protetično rehabilitacijo, ki je neverjetno stabilna. Priporoča se osebam, ki imajo velike težave z nošenjem totalnih protez.

Ena od možnosti je tudi izdelava totalne proteze na dveh implantatih, samo v spodnji čeljusti, kjer ima vsak implantat  nadgradnjo v  obliki  kroglice, ki se ulega  v posebno polzilo (kapico v protezi) in omogoča stabilizacijo totalne proteze.

Druga možnost pa je izdelava proteze na štirih implantatih, ki so med seboj povezani z individualno jekleno gredjo. Na notranji  strani proteze se nahaja utor, ki odgovarja izgledu gredi in omogoča tesno, močno prileganje proteze na čeljustno kost. V zgornji  čeljusti je proteza brez nebnega dela, kar pacientu omogoča še večje ugodje.