Zobni kamen,kaj je zobni kamen in zakaj nastane

Zobni kamen,kaj je zobni kamen in zakaj nastane

Zobni kamen so kalcificirane mehke zobne obloge.

Zobnih oblog večinoma ne moremo videti, zobni kamen pa je viden že s prostim očesom.

Mehke zobne obloge se v ustih tvorijo ves čas. Če v roku 48 ur ne odstranimo mehkih oblog, začnejo kalcificirati in tako nastane zobni kamen. Nastajati začne pod vplivom mineralizacijskih procesov. Odvečen kalcij iz sline se združi z mehkimi zobnimi oblogami.

Poznamo tudi zobni kamen pod dlesnijo, ki ni viden, zaznamo ga s sondiranjem in je lahko viden na rentgenskem posnetku. Če dlesen umaknemo tako da popihamo v obzobni žepek oziroma jo umaknemo z inštrumentom, se vidi rjavkasta do črna kalcificirana trda masa s hrapavo površino.

Zobni kamen se najpogosteje nahaja nad dlesnijo, ki je videti kot kremasto bela do temno rumena ali rjava masa srednje trdote, ki ustvari mikroskopske žepe, v katerih so obsežna gojišča bakterij. Količina zobnega kamna je odvisna od količine zobnih oblog in od funkcije žlez slinavk, zato ga največ najdemo ob izvodilih žlez slinavk (na jezični strani spodnjih sprednjih zob in na ličnih straneh zgornjih zadnjih zob).

Njegov pojav je odvisen od pogostosti čiščenja zob, gladkosti zoba in sestave sline. Če slina vsebuje veliko kalcija in fosfata, ki povzročita mineralizacijo mehkih zobnih oblog, se pojavlja pogosteje.

Zobni kamen se ne pojavlja pri vseh ljudeh enako pogosto.

KAKO LAHKO ODSTRANIMO ZOBNI KAMEN ?

Ne poskušajte odstranjevati zobnega kamna z ostrimi predmeti, ker lahko poškodujete zobno sklenino ali dlesni. Poleg tega ne morete doseči vseh predelov, kjer se je zobni kamen naložil. Tudi kemično se zobnega kamna ne da odstraniti. Odstranita ga lahko le zobozdravnik ali ustni higienik, ki zobe na koncu spolirata, saj je gladkost zob pomembna v boju proti zobnemu kamnu.

Na gladke zobe se bakterije težje prijemajo, poleg tega pa jih tudi lažje čistimo.

Pogostost odstranjevanja zobnega kamna je odvisna od posameznika do posameznika. Pri nekaterih ga lahko čistimo na 3 mesece, priporočeno pa je čiščenje vsaj enkrat letno.